Maj 2022 Skottland vs Japan och Indien

Så skulle då Skottland mäta sig med Japan och Indien! Christer Hammarlund höll en spännande och intressant provning. De 24 deltagarna visste vilka sorter som skulle smakas av men inte i vilken ordning de stod. Vi fick lära oss att båda länderna vill efterlikna Skottland så mycket som möjligt. Japansk whisky får ofta en speciell smak av den japanska eken, en smak som ofta beskrivs som grapefrukt, kardemumma och honungssötma. Vi fick också höra den spännande historien om Masataka Taketsuru, japanen som åkte till Skottland i början av 1920-talet, lärde sig göra skotsk whisky och sedan fick göra den whiskyn först drygt 10 år senare på destilleriet Yoichi på nordliga ön Hokaidu. Indisk whisky produceras och lagras i tropiskt klimat vilket gör att mognaden sker väldigt snabbt. En 4-5-årig whisky har en mognad som motsvarar 12-15 år hos en skotsk whisky. Även andelen som dunstar bort, angels share, är mycket större, kanske 10-15% jämfört med Skottlands 2-3%. Nå, hur gick det? Vad tyckte vi om whiskyn? Den godaste hette Kamet 46% (glas 5), en indisk whisky som lagrats på både bourbon-, vin- och sherryfat. Den trodde flertalet var skotsk! Den var sherrysmakande med lång eftersmak. Näst godast var Longmorn 16 år 48% (glas 1) från Skottland. Lagrad enbart på bourbonfat. Fyllig, vaniljsmakande med lång eftersmak. Bara en tredjedel trodde den kom från Skottland. Tredje godaste whiskyn var Amrut 46% (glas 4) från Indien, den trodde de flesta var från Japan. Den var fyllig, lite oljig med smak av torkad frukt. De japanska sorterna Nikka Taketsuru 43% (glas 2) och Kaiyo 43% (glas 3) levde inte riktigt upp till förväntningarna, framför allt inte Kaiyo. Nikkan var mjuk, lite sötma, lite enklare och tyvärr kort eftersmak. Kaiyon som bland annat lagrats på japansk ek hade en viss sötma men också bitterhet och kort eftersmak. Efter provningen åt vi kotlett på rapsgris med stekt potatis, rödkål och bearnaisesås från Hotel Kullaberg. Nu gör vi ett kort sommaruppehåll och återkommer med nästa provning 17 augusti.

23 May 2022